Baron Dhanislaan

Gelegen in het Zuidkwartier, tussen Emiel Banningstraat en Amerikalei. In 1882 Volkslei genoemd doch in 1909 verdoopt om verwarring met de eveneens op het Zuid gelegen Volkstraat te vermijden. Francis Dhanis (1862-1909): bestrijder van de Arabische slavenhandel in het voormalige Belgisch Kongo.

Woonstraat, afgesloten voor het verkeer aan de kant van de Amerikalei. Brede beboomde middenstrook (linden) met zitbanken en tafels.

Bebouwd met betere burgerhuizen uit het vierde kwart van de 19de eeuw, vooral goed geconserveerd aan de zuidzijde. Overwegend bepleisterde, beschilderde lijstgevels van drie traveeën, drie bouwlagen en zadeldak. Hoge begane grond op arduinen plint met keldermonden, thans op sommige plaatsen vervangen door garages (nummers 3 en 7). Accent op middentravee met één of meer balkons, sterk bewerkte vensteromlijstingen en frontons, opgenomen in een licht geprononceerd risaliet. Horizontale effecten met imitatievoegen, lijsten, panelen, doorlopende balustrades en versierde friezen. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting en vlak omlijste deuren. Slechts twee huizen met gekleurd bakstenen parement: de nummers 13 en 18.

Tegen de Amerikalei aan: standbeeld van Quinten Matsijs, in 1881 onthuld aan de ingang van het stadspark, in 1934 verplaatst naar de Dhanislei. Werk van J. De Braeckeleer: hoge ronde sokkel van arduin, waarop beeld van witte natuursteen in neogotische stijl.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine