Admiraal de Boisotstraat

Tekst van Admiraal de Boisotstraat (https://id.erfgoed.net/themas/11285)

Gelegen in de Zuidwijk, tussen Beeldhouwers- en Graaf Van Hoornestraat. Naamgeving in 1876 en 1937, respectievelijk Boisot en Admiraal de Boisotstraat.

In 1574 bracht de Brusselse Oranje-gezinde admiraal Louis de Boisot de Spaanse vloot met zijn Zeeuwse Watergeuzen gevoelige verliezen toe en ontzette het uitgehongerde Leiden. Twee jaar later verdronk hij met een driehonderdtal medestrijders tijdens een gevecht bij Zierikzee. Banale straat, op enkele huizen na, volgebouwd met smaak- en stijlloze woningen van circa 1950, of van alle versiering ontdane en gecementeerde burgerhuizen uit vierde kwart van de 19de eeuw.

Slechts een zestal huizen, namelijk de nummers 35, 43, 47, 49-51 en 6 vertonen de karakteristieken van de wijk: bepleisterd en beschilderd, lijstgevels met imitatievoegen en -bossages, lijst- en paneelwerk, balkons en balusters, rechthoekige vensters in geriemde omlijsting en bekroning met entablement.

De nummers 3 tot 9: kleine huisjes uit vierde kwart 19de eeuw van twee traveeƫn, twee bouwlagen en zadeldak, eenvoudig geordonneerd.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Admiraal de Boisotstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/113028 (geraadpleegd op ).