Steenhouwersvest

Tussen Oever en Kammenstraat en verderop doorlopend in de Lombardenvest. Vermoedelijk in de eerste helft van de 14de eeuw aangelegd op de buitenzijde van de vroegere vestinggracht; laatstgenoemde werd circa 1830 overwelfd. In 1881 werd de straat gedeeltelijk verbreed (voornamelijk de N.-zijde) zie het saneringsplan Pierquin voor heel de omgeving van de Nationalestraat. Naamgeving in verband met de werkhuizen der steenkappers (Appelmans, De Waghemakere, Sanders). Hetereogene zuidzijde met verschillende huizen uit de 16de of 17de eeuw (nummers 2, 22, 24), 18de eeuw (nummer 10?, 28), vierde kwart van de 19de eeuw (nummers 14, 16, 26, 42 en 52); recente woningen (nummers 6-8, 30 tot 40, 54). De hoeken van de Korte Ridderstraat geaccentueerd door trapgevels. Nummer 18 met gedenkplaat voor Karel Van den Oever (dichter 1870-1928). Noordzijde van Sint-Jansvliet tot Drukkerijstraat: slordige huizenrij met 19de-eeuwse lijstgevels; hoek Vrijdagmarktstraatje, zogenaamd het huisje van Plantin, wordt thans gereconstrueerd; op de andere hoek bres van vier panden afgezet met schotten waarachter banale achtergevels van de Vrijdagmarkt; inspringende panden nummers 13 en 17. De huizen van Drukkerijstraat tot Nationalestraat zijn van betere kwaliteit: tweede helft van de 19de eeuw of eerste kwart van de 20ste eeuw, vier bouwlagen, winkelpuien; één recent ingepaste gevel.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine