Stadswaag

Tekst van Stadswaag en omliggende straten (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/112999)

Tussen Raapstraat en Lange Brilstraat. Samen met de omliggende straten aangelegd in 1548 door Gilbert van Schoonbeke die hier tezelfdertijd de "Nieuwe Waag" bouwde in plaats van het oude stadsmagazijn "de houten Eeckhof". In de waag werden de koopwaren gewogen en de zogenaamde "waghetol", een stadsbelasting, geïnd. Later (19de eeuw) werd de waag een opslagplaats; nadat het gebouw, dat in het midden van het huidige plein stond, in 1873 bijna volledig uitbrandde werd het kort daarop gesloopt.

De omliggende straten werden in 16de eeuw omwille van hun ligging ten opzichte van de Waag Noord- (Hoorn-); Oost- (Lange Bril-) en West- (Raap-)straat geheten; de benaming Stadswaag dateert van circa 1800.

Rechthoekig plein met aan de zuidzijde een rij lindebomen, omgeven door overwegend smalle panden; meestal diephuizen van drie traveeën met trapgevels (nummers 1, 1A, 5, 6, 7, 8, 10, 12, 14, 15, 17) of latere lijstgevels (nummers 9 en 19). Verder enkelhuizen uit de 18de (nummer 2) of 19de eeuw (nummers 3, 4, 13). Noordoostelijke hoek ingenomen door gebouwen van de Noordnatie.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine