Schuttershofstraat

Van de Wapperbrug naar de Huidevettersstraat. Oorspronkelijk "Scutterssteghe" langs de oude Schuttershoven der kruis- en handbooggilden; laatstgenoemde bij de vernieuwing van het achterliggende stadskwartier verplaatst naar de panden tussen de Arenbergstraat en de Tabakvest, zodat de benaming "Oudeschuttershofstraat" en "Schuttershofstraat" ontstond. Tussen 1521-30 woonde Quinten Metsijs (nummer 21) er; eind 19de eeuw verbreed aan de noordzijde zodat van de oorspronkelijke bebouwing niets meer overblijft. Thans vrij gave gevelwand met 19de- en 20ste-eeuwse lijstgevels geritmeerd door verspringende kroonlijsthoogten; nummers 27-39 eenheidsbebouwing, horizontaal gemarkeerd door de doorlopende dorpels; voorts voornamelijk grootse neoclassicistische herenhuizen (nummers 17, 21, 47, 51, 55), enkele art-nouveauhuizen (nummers 3, 5, 7, 9) en grootschalige kantoorgebouwen (nummers 5 en 9-11). Aan de pare zijde heterogene straatwand met sporen van oudere, 16de- en 17de-eeuwse bebouwing (nummers 4, 12, 22 en 24) afgewisseld met bepleisterde en beschilderde lijstgevels, vaak vervallen en/of gecementeerd.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine