Kammenstraat

Tekst van Kammenstraat (https://id.erfgoed.net/themas/943)

Tussen de Groenkerkhofstraat en Oudaan. In het eerste kwart van de 12de eeuw liep de Kammenstraat nog tot aan de Hoogstraat. Bij de stadsvergroting van de jaren 1200-16 kwam een gedeelte van deze oude landweg binnen en de omwalling, namelijk van Zwaluwstraat tot Lombarden-Steenhouwersvest; hier bevonden zich de circa 1520 gesloopte "Cammerpoort" en de ca. 1830 verdwenen "Cammerpoortbrug". Toen circa 1880 de Nationalestraat de oude Boeksteeg verving schoot de Kammenstraat er een stuk bij in: de Oude Koornmarkt slorpte het gedeelte op tussen Zwaluw- en Groenkerkhofstraat, de Nationalestraat sloeg een bres in de buurt van de voormalige "Cammerpoort". "Camme" is het oude Vlaamse woord voor brouwerij en "cammer" betekent brouwer. In de Franse tijd ten onrechte vertaald in Rue des Peignes. Tot kort na de oprichting circa 1555 van de moderne brouwerijen van Gilbert Van Schoonbeke in de zogenaamde Nieuwstad (ten noorden) waren er in deze straat een vrij groot aantal brouwerijen. Later werden ze vervangen door afspanningen en drukkerijen. Thans drukke winkelstraat met golvende rooilijn links en rechts; heterogene en fraaie bebouwing te dateren vanaf de 16de eeuw. Afwisseling van trap- en lijstgevels, diverse parementen en stilen met accent op de voorgevel van Sint-Augustinus. Tegen de Kleine Markt aan vrij homogene rij huizen uit de tweede helft van de 19de eeuw aan westzijde. Typisch voorbeeld van een levende straat met natuurlijk en spontaan groeiproces.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kammenstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/112887 (geraadpleegd op ).