Italiëlei (pare zijde)

Tussen Kipdorpbrug en Noorderplaats, aangelegd volgens besluit van 1866 op de gesloopte Spaanse vesten. In 1868 "Handelsboulevard", later "Handelslei" genoemd: sinds 1919 "Italiëlei" naar het in de eerste wereldoorlog geallieerde Italië.

Drukke verkeersweg van drie rijstroken, gescheiden door met platanen beplante bermen met fietspad en parkeerstrook. Westelijke gevelwand beginnend met de achtergevels van het Koninklijk Stapelhuis en eindigend aan de Kipdorpbrug met de zogenaamde Theaterbuilding, gebouwd in 1965-71 naar ontwerp van architect T. Tombeur. Storende bres ter hoogte van de Tunnelplaats. Opvallend zijn de Noorse kerk (eerste helft 20e eeuw) en de lage blinde afsluitingsmuur van de kloostertuin van de kapucijnen (tussen nummer 9 en de hoek met de Van Boendalestraat).

Voorts veelal moderne hoge bouw met resten van de oorspronkelijke bebouwing uit tweede helft 19de eeuw, eerste kwart 20ste eeuw, waarvan de nummers 60 tot 68 en nummers 74 tot 80 nog aaneensluitende gehelen vormen. Bepleisterde en witgeschilderde (behalve 88: baksteenbouw met speklagen) neoclassicistische burgerhuizen met lijstgevels van drie of vier traveeën en drie bouwlagen op arduinen sokkels, meestal onder pannen zadeldaken, opgehoogd met imitatievoegen of -bossages op de hoge benedenverdieping. Sterke horizontale ritmering door de kordonvormende lekdrempels,verticaal accent door ingangsrisalieten (66, 88, 90 en 114). Nummers 16, 18, 20, 48, 54, 62, 66, 68, 74, 8, 90, 104 en 108 Gemarkeerd door fraaie balkons op bewerkte consoles met balusters of ijzeren leuningen. Overwegend rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen met hier en daar bewerkte sleutels en soms verrijkt met oren. Meestal hoge sober omlijste rechthoekige deuren, behalve de nummers 54, 82 en 90 met rondboogvormige. Klassieke gevelbeëindiging met een gelede architraaf, vlak of bewerkte fries, houten kroonlijst met tandlijst op klossen en/of consoles.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine