Frankrijklei

Tekst van Frankrijklei (https://id.erfgoed.net/themas/11135)

Tussen Italiëlei (Kipdorpbrug) en Britselei.
Aangelegd op de in 1866 geslechte Spaanse vesten, in 1868 "Kunstboulevard" en één jaar later "Kunstlei" genoemd, met het inzicht in het stadspark een nieuw museum te bouwen. Sinds 1919 "Frankrijklei", naar het in de Eerste Wereldoorlog geallieerde Frankrijk. Brede verkeersader met drie rijstroken gescheiden door verhoogde bermen, gedeeltelijk beplant met platanen (verdwenen ter hoogte van de Meir), waartussen fietspaden en parkeerplaatsen. Heden overwegend moderne hoge bouw met appartementen en kantoorruimten; naast enkele bewaarde herenhuizen is van de oorspronkelijke bebouwing weinig bewaard; bestond voornamelijk uit brede neoclassicistische herenhuizen van het enkelhuistype gebouwd tussen 1867 en 1870 met bepleisterde en beschilderde lijstgevels van drie à vijf traveeën en drie à vier bouwlagen meestal onder zadeldak; voornamelijk horizontale ritmering door de doorlopende dorpels, kordons en kroonlijsten, onderbroken door verticaliserende risalieten. Vlakke witte gevelwanden gearticuleerd door balkons op de tweede bouwlaag, soms herhaald in de derde bouwlaag. Begane gronden thans meestal verbouwd tot winkelpui (zie handelsfunctie van dit gedeelte van de Leien). Markant zijn de gevels van de Nationale Bank.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Frankrijklei [online], https://id.erfgoed.net/teksten/112862 (geraadpleegd op ).