Britselei (even zijde)

Enkel pare zijde opgenomen in deze beschrijving.

Tussen Mechelsesteenweg en Kasteelpleinstraat. In 1866 aangelegd op de gewezen krijgs- en vestingsgronden van de voormalige Spaanse wallen. Aanvankelijk "Marie-Henrietteboulevard" daarna "Nijverheidslei" (respectievelijk 8 augustus en 28 november 1868) en tenslotte "Britselei" (1919) naar de Britse bondgenoot uit de Eerste Wereldoorlog (zie Amerika-, Frankrijk- en Italiëlei).

Belangrijke verkeersader met drie rijbanen en twee beboomde tussenbermen (platanen) met fietspad en wandelstrook. Typische bebouwing van neoclassicistische bepleisterde, beschilderde lijstgevels van het enkelhuistype uit laatste kwart 19de eeuw, doorgaans van drie traveeën, drie bouwlagen en zadeldak. Uitzonderingen zijn de nummers 14, 16 en 66 met vier traveeën; de nummers 14 en 16 neorococo uit eerste kwart 20e eeuw, het nummer 48 art deco uit de jaren 1930. De begane grond is in de regel versierd met bossagewerk, de verdiepingen met lijst- en paneelwerk, al dan niet verrijkt met balusters voor de borstweringen (34, 64, 70, 72, 74, 76-78). Middentravee verlevendigd met één of twee licht variërende balkons (14, 16, 24, 30, 32, 34, 36, 48, 52, 64, afgebroken op de 66 en 70, 72, 74 en 80) waardoor sterke reliëfwerking in het straatbeeld. Gevelbekroning met houten kroonlijst op klossen, consoles en tandlijst. Rechthoekige of steekboogvormige muuropeningen in geriemde omlijsting met oren en versierde sleutel (14, 16, 34, 36, 44, 70, 72, 74). De tussenliggende panden - flatgebouwen en kantoren - dateren bijna alle van na 1960.

• Nummer 34. Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1901, Modern Archief 20.362, dossier 930 naar ontwerp van J.B. Vereecken.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine