Vleerakkerhoeve

Tekst van Boerenhuis van de Vleerakkerhoeve (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11280)

Gelegen op de hoek met Manebruggestraat. 18de-eeuwse hoeve met losstaande bestanddelen, namelijk woonstalhuis aan Kerkhofweg en voormalige langsschuur aan Manebruggestraat, beide met nok parallel aan de Kerkhofweg.

Woonhuisgedeelte van vier traveeën en één bouwlaag onder wolfsdak (Vlaamse pannen); verankerde, beschilderde baksteenbouw op gepikte plint met beluikte en betraliede, hardstenen kruiskozijnen onder dubbele ontlastingsboog; rechthoekige deuren in noord- en zuidgevel; ten noorden aansluitende rechthoekige stal onder zadeldak (cementpannen) uit het vierde kwart van de 19de eeuw(?).

Voormalige langsschuur onder schilddak (Vlaamse en mechanische pannen), heden gesplitst in twee woningen; deels gecementeerd verankerd bakstenen gebouw met later aangebrachte rechthoekige vensters en deur naast bestaande poort met houten latei.

Auteurs:  Plomteux, Greet