Muggenberghof

Voormalige buitenplaats teruggaand op 16de-eeuws omwaterd kasteeltje (omgevormde hoeve), gesloopt en in 1842 in opdracht van baron A. de Browne de Tiège in neoclassicistische stijl herbouwd naar ontwerp van J. Van Cuyck; in 1927 werd de vijver gedempt en het domein mits behoud van een kleine tuin verkaveld; sedert 1989 jeugdhuis.

Symmetrisch opgevat, kruisvormig gebouw van negen traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (bitumen, nok loodrecht op de straat) met lagere aanbouwsels onder zadel- en plat dak; beschilderde lijstgevels met aan voor- en achtergevel centrale uitsprong van drie traveeën onder driezijdig fronton; begane grond aan westkant opengewerkt met rondbogen; rechthoekige vensters.

• PEETERS E., Blazoenen op het Hof Muggenberg te Deurne, in Heemkundig Handboekje voor de Antwerpse regio, XXXIX, nummer 1, maart 1991, 18-26.

Auteurs:  Plomteux, Greet