Hoek met woning en cafe

Hoeksituatie met woning en café zogenaamd "Exter" teruggaand op 17de-eeuwse herberg met deels omhaagd erf (zijde Sint-Rochusstraat) en voortuin met oude linden (zijde Eksterlaar). Respectievelijk twee (woning), drie en drie (café) traveeën en één bouwlaag onder laag aflopende zadeldaken (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat); tot twee bouwlagen verhoogd middenstuk met aan erfzijde uitbouw met opkamers.

Bepleisterde en beschilderde lijst- en zijpuntgevels met zichtbare ankers. Rechthoekige, deels beluikte muuropeningen met houten lateien in zij- en achtergevel. Vernieuwd interieur.

Aan Boekenbergpark, recht tegenover Exter, gemetseld natuurstenen monumentje met bronzen bas-reliëf door M. Van Reeth, 1961, als herinnering aan P. Bruegel, H. Conscience, D. Sleeckx, die hier destijds vertoefden.

• STOCKMANS J.B. De herbergen de ekster, de gietschotel, de steenebrug en de boschuil, in Turninum, I, nr. 1, 1947, 2-4.

Auteurs:  Plomteux, Greet