Huis Den Groten Turk

Tekst van Zondagsschool Sint-Fredegandus (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11259)

Voormalige dorpswoning, heden vergaderlokalen parochiale groeperingen. Halfvrijstaand dubbelhuis van vijf traveeën, twee bouwlagen en zadeldak (mechanische pannen, nok parallel aan de straat); neoclassicistisch stijl, circa 1850.

Bakstenen lijstgevel op arduinen plint, gereleveerd door afgelijnd middenrisaliet met driezijdig fronton. Horizontale markering door kordonvormende lekdrempels (hoofdverdieping), bepleisterd fries, kroonlijst. Begane grond met rondboognissen, waarin rechthoekige vensters, rustend op pilasters met bepleisterd en gecanneleerd kapiteel. Rechthoekige deur en bovenvensters in vlakke bepleisterde omlijsting met trapezoïdale sluitsteen. Bovenverdieping met voormalige kapel van aanpalend klooster.

Auteurs:  Plomteux, Greet