Atelierwoning Spies

Sterk opengewerkt enkelhuis in nieuwe zakelijkheid, 1935, naar ontwerp van Eduard Van Steenbergen; oorspronkelijk slechts twee bouwlagen, in 1967 naar ontwerp van Lode Wouters met één bouwlaag verhoogd naar analogie van het bestaande ontwerp.

Beschilderde, stenen skeletbouw waarvan vrijwel de totale geveloppervlakte is ingenomen door originele stalen en toegevoegde houten (derde bouwlaag) ramen met vierkante onderverdelingen; alleen het ronde balkon boven de inkom markeert de scheiding van de verdiepingen. Structurering van de binnenruimte door middel van centrale cilindrische trapkoker.

• Plan en foto's uit privé-archief van E. Van Steenbergen jr.
  • EYCKERMAN T. s.d.: Gids voor Antwerpen. Moderne Architektuur, Turnhout, 139.
  • VAN DEN BERGHE V. 1955: Eduard Van Steenbergen. Bouwmeester en binnenhuiskunstenaar (1889-1952), Antwerpen, 23.

Auteurs:  Plomteux, Greet