Koninklijke Baan

Tekst van Koninklijke Baan (https://id.erfgoed.net/themas/10628)

Deel van de oost-west-as/ Rijksweg 72,lopend achter het strand en de Zeedijk; het licht gebogen tracé houdt verband met het duinreliëf en volgt het vlakkere gebied, ook tussen aanwezige hellingen. De bebouwing groepeerde aanvankelijk losstaande paviljoenen en villa's, waaronder een aantal bewaarde, voornamelijk aan de westkant. Geleidelijke inplanting hotels, "patisserieën", "bazars", een paar winkeltjes, voornamelijk in de noordelijke strook tussen Leopoldlaan en Dürerhelling aan westzijde; ook op het hoekpand Goethelaan (1936) aan oostzijde; geleidelijke modernisering en schaalvergroting. Losstaande residentiële bebouwing, na de Tweede Wereldoorlog uitgroeiend tot vakantieflats aan de oostkant.

  • Gemeentearchief De Haan, Bouwaanvragen 284/ 1936.

Bron: DELEPIERE A.-M., HUYS M. & KERRINCKX H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente De Haan, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL9, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Koninklijke Baan [online], https://id.erfgoed.net/teksten/112350 (geraadpleegd op ).