Reuzenhuis

Reuzenhuis, in 1833 naar ontwerp vqn J. Hoefnagels gebouwd als gemeentehuis van Deurne-Borgerhout, vanaf 1836 tot 1889 gemeentehuis van Borgerhout. Genoemd naar en ter vervanging van de 18de-eeuwse schuur waar de "reuskens van Borgerhout" en het gemeentemateriaal bewaard werden.

Classicistisch dubbelhuis van drie traveeƫn en twee bouwlagen onder leien zadeldak (nok haaks op de straat). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel afgesloten door een groot driehoekig fronton met het gemeentewapen. Benedenverdieping met rondboogdoorgang (rechts), zogenaamde Reuzenpoort, naar de achtergelegen steeg.

Rechthoekige deur tussen hardstenen pilasters onder de balkonplaat op consoles; links een rondboogdoorgang verbouwd tot rechthoekig venster. Bovenverdieping met rechthoekige vensters in een brede hardstenen omlijsting onder gestrekte waterlijst.

Auteurs:  Steyaert, Rita