Art-nouveau-hoekhuis

Hoekhuis in art nouveau van 1907 naar ontwerp van Jos Bascourt (zie inscriptie). Witte bakstenen lijstgevel van vier bouwlagen onder zadeldak met gebruik van natuursteen voor onregelmatige banden, omlijstingen en fries met guirlandes.

Binnenindeling weerspiegeld in de asymmetrische gevelopbouw: smalle lagere hoektravee (dienstvertrekken), middentravee met deur (trapzaal) en meer opengewerkte rechtse travee (woonvertrekken).

Diverse venstervormen. Bel-etage met groot rondboogvenster in een hoefijzerbogige omlijsting met bloemmotieven. Smeedijzerwerk voor de glaspartijen van de deur en het venster ernaast. Boven de deur opschrift: "ALPH. DE BOECK - VERHOFSTEDE".

• Gemeentearchief Borgerhout, Bouwaanvragen 1907/79.
  • VANHOVE B., De Art Nouveau-architektuur in het Antwerpse: een doorsnede, Licentiaatsverhandeling R.U.G., 1978, 4).

Auteurs:  Steyaert, Rita