Parochiekerk

Tekst van Parochiekerk Heilige Familie en Sint-Corneel (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11191)

Parochie opgericht in 1904, neogotische kerk naar ontwerp van Franciscus Mertens van 1906-1909; oorlogsschade hersteld naar ontwerp van Albert Campioni.

Driebeukige kruisbasiliek met noordtoren. Schip en zijbeuken van vier traveeën, transept van drie traveeën, koor (ten zuiden) van één travee en driezijdige sluiting, zijkoren. Bakstenen kerk met sporadisch gebruik van natuursteen voor banden, kordons, omlijstingen en dekstenen; leien zadel- en lessenaarsdaken; versneden steunberen en spitsboogramen. Noordelijke puntgevel met aan oostzijde vierkante toren van vier geledingen onder leien spits.

Neogotisch interieur: zuilen met koolbladkapiteel waartussen spitsbogen, hogerop triforium en tweelichtvensters; kruisribgewelven op schalken neerkomend op de dekplaat van de zuilen. Muurschilderingen in de koren.

Mobilair uit de bouwperiode.

Ten westen van de kerk: aangebouwde Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel op rechthoekig grondplan, leien zadeldak; puntgevel met spitsboogdeur en radvenster. Interieur met vele ex-voto's en marmeren gedenkplaten.

Auteurs:  Steyaert, Rita