Ensemble De Morgend, Den Dag, Den Tijd, De Nacht en Den Avond

Tekst van Ensemble De Morgend, Den Dag, Den Tijd, De Nacht en Den Avond (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11150)

"De Morgend, Den Dag, Den Tijd, De Nacht en Den Avond", symmetrisch uitgewerkte groepsbebouwing van vijf burgerhuizen, waarvoor bouwaanvraag van 1903, naar ontwerp van August Cols en Alfried Defever.

Kleurrijke art-nouveaucompositie met rode en gele baksteen (parement), arduin (plint), breuksteen (onderbouw van nummers 57-61) en zandsteen (banden en omlijstingen), verlevendigd met tegeltableaus die de verschillende huisnamen illustreren; de afwerking van de middengroep met halve topgevel (nummers 57 en 61), links en rechts van een verhoogde kroonlijst (nummer 59), is geïnspireerd op de huizengroep nummers 14-18 in dezelfde straat; originele smeedijzeren balkons en schrijnwerk, laatstgenoemde vernieuwd op nummer 57. Nummer 59 met bewaarde marmeren schouwen en tussendeuren in art nouveau.

  • Gemeentearchief Berchem, 0.1/5, dossier 15, 13 maart 1903.
  • ELAUT A. & J. POSSEMIERS 1988: Op wandel door de belle époque, Brussel, 118-119.
  • VANHOVE B. 1978: De Art Nouveau-architektuur in het Antwerpse: een doorsnede,Licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 69.

Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ensemble De Morgend, Den Dag, Den Tijd, De Nacht en Den Avond [online], https://id.erfgoed.net/teksten/11150 (geraadpleegd op ).