Burgerhuis in art nouveau

Tekst van Burgerhuis in art nouveau (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11145)

Enkelhuis in art nouveau, waarvoor bouwaanvraag van 1904, naar ontwerp van Jacques De Weerdt; lijstgevel van witte bak- en overschilderde zandsteen met accent op bel-etage drielicht in de stijl van Victor Horta, voorafgegaan door een gebogen art-nouveau-balkon met gesloten zijleuningen en smeedijzeren hek vooraan.

De afboording van de bovenverdieping met lisenen en kroonlijst en de boogvormige overspanning der bovenvensters (tegeltableau met ondergaande zon en ooievaars) zijn de enig overgebleven elementen van het oorspronkelijk ontwerp, een plagiaat van de woning door V. Taelemans, Michelangelolaan 80 te Brussel. Raam- en deuromlijstingen met rankwerk, passen in het uiteindelijk concept.

Interieur: originele verandadeur met glas in lood, marmeren schouwen, schrijn- en stucwerk in art nouveau.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1904 # 2401.
  • ELAUT A. & J. POSSEMIERS 1988: Op wandel door de belle époque, Brussel, 128-129.
  • VANHOVE B. 1978: De Art Nouveau-architektuur in het Antwerpse: een doorsnede, Licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 89.

Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in art nouveau [online], https://id.erfgoed.net/teksten/11145 (geraadpleegd op ).