Huis Boreas

Zogenaamd "Boreas"; dubbelhuis van vier traveeën met twee bouwlagen, één rechts en drie links, respectievelijk onder zadel- en plat dak; eerste art-nouveau-ontwerp van Jos Bascourt, waarvoor bouwaanvraag van 1898.

Kubistisch aandoende compositie met smalle, rechthoekige muuropeningen onder gietijzeren latei; de hogere linker gevelhelft met trapezoïdale erkerlantaarn met kunstig uitgesneden stijlen; houten kroonlijst met alternerende consoles onder voormalige stokkantelen.

Van de oorspronkelijke polychromie, bleven alleen de geribte arduinen plint, de glasramen van benedenverdieping en arkel en een tegeltableau met huisnaam bewaard; de erker werd kleurig herschilderd, het bakstenen parement egaal gewit; originele houten deur met geometrisch patroon.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1889 # 37.
  • ELAUT A. & J. POSSEMIERS 1988: Op wandel door de belle époque, Brussel, 150-151.
  • VANHOVE B. 1978: De Art Nouveau-architektuur in het Antwerpse: een doorsnede, Licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent (R.U.G.), 38-39.

Auteurs:  Plomteux, Greet