Art-nouveau-burgerhuizen Lotus en Papyrus

Tekst van Art-nouveau-burgerhuizen Lotus en Papyrus (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11138)

Zogenaamd "Lotus" en "Papyrus"; samenstel van twee burgerhuizen in art nouveau, waarvoor bouwaanvraag van 1901, naar ontwerp van Jos Bascourt.

Schijnbaar symmetrische compositie (verschillende muuropeningen begane grond, slechts deels omlopende kroonlijst) verenigd door de omhooggestuwde plint en een centrale liseen met lotus-topstuk; opvallende baksteenpolychromie, geel met groene banden, exotisch aandoende natuurstenen omlijstingen, geëvolueerd uit de Florentijnse boog, en brede houten kroonlijst met zeer lange karbelen en stokkantelen, laatstgenoemde afgezaagd op nummer 54; kleurige tegeltableaus met gestileerd lotusmotief boven de bifora van de bel-etage en in het fries, op nummer 52 met huisnaam; art-nouveau-smeedwerk voor keldermonden en voetkrabbers; houten deuren in de stijl van Paul Hankar. Interieur met behouden stuc-, schrijn- en smeedwerk in art nouveau.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers, 1901#535.
  • ELAUT A. & J. POSSEMIERS 1988: Op wandel door de belle époque, Brussel, 148-149.
  • VANHOVE B. 1978: De Art Nouveau-architektuur in het Antwerpse: een doorsnede , Licentiaatsverhandeling R.U.G., 43-44.

Auteurs:  Plomteux, Greet