Hoekcomplex De Aarde

Omvangrijk hoekcomplex bestaande uit vier halfvrijstaande villa's, 1912, naar ontwerp van J. Bascourt; levendige, symmetrische opstelling met kleurrijke bak- en natuursteengevels, in vrij geïnterpreteerde neo-Vlaamserenaissance-stijl; dominante centrale topgevel gevormd door de samengevoegde voorgevels van de twee hoekhuizen; de aansluitende zijgevels alsook de identieke woningen Generaal Capiaumontstraat 17 en Velodroomstraat 19, zijn duidelijk ondergeschikt aan de monumentale expressie van de afgeschuinde frontzijde. Afbeelding van moeder aarde in een bas-reliëf op de hoofdgevel en een levensgroot witstenen beeld ervoor, beide door J. Weyns.

Velodroomstraat 13 en Generaal Capiaumontstraat 22, beide gedateerd 1911 en uitgevoerd in dezelfde geest naar ontwerp van A. Cols en A. Defever, vormen het enige overblijfsel van de pendant zogenaamd "Het Water" op de tegenover liggende hoek. "Het Vuur" en "De Lucht", bestemd voor de twee andere hoeken, werden nooit gerealiseerd door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog; hedendaagse invulling (1991) met twee identieke flatgebouwen naar ontwerp van T. Cols en D. Verhulst.

• Gemeentearchief Berchem, 0.1/5, dossier 30, 27 februari 1912.
  • ELAUT A. & POSSEMIERS J. 1988: Op wandel door de belle époque, Brussel, 75-76.
  • VANHOVE B. 1978: De Art Nouveau-architektuur in het Antwerpse: een doorsnede , Licentiaatsverhandeling R.U.G., 50).

Auteurs:  Plomteux, Greet