Burgerhuis De Zonnebloem

Halfvrijstaand burgerhuis in florale art nouveau, waarvoor bouwaanvraag van 1900, naar ontwerp van J. Hofman.

Persoonlijke, kwalitatief hoogstaande interpretatie van reeds eerder toegepaste vormen: de opbouw met puntig opgetrokken venstertravee naast lagere, inspringende deurtravee, geïnspireerd op de "Grote Beer", Cogels-Osylei huisnummer 17 door J. Bascourt, met vormgeving der nissen in H. Van de Velde-stijl; het kronkelend lijnenspel in kalksteen en stuc (eerstgenoemde aan kapitelen, dorpels, consoles, laatstgenoemde ter versiering van het imitatie-natuurstenen parement), het bewaarde en verdwenen smeedwerk en de oorspronkelijke vormgeving van het benedenvenster, ontleend aan V. Horta; de Florentijnse bogen der opengewerkte portiek overgenomen van E. Stordiau en de houten erker aan de zijgevel van P. Hankar. Vermeldenswaardig asymmetrisch smeedijzeren poorthek. Interieur in neo-Vlaamserenaissance.

• Gemeente-archief Antwerpen, 0.1/5, dossier 10, 3 januari 1900.
  • ELAUT A. & POSSEMIERS J. 1988: Op wandel door de belle époque, Brussel, 88-89.
  • VANHOVE B. 1978: De Art Nouveau-architektuur in het Antwerpse: een doorsnede, Licentiaatsverhandeling R.U.G., 29-30.

Auteurs:  Plomteux, Greet