Groepsbebouwing Carolus Magnus

Tekst van Groepsbebouwing Carolus Magnus (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11092)

Zogenaamd "Carolus Magnus". Symmetrisch opgebouwde, vrijstaande huizengroep, waarvoor bouwaanvraag van 1897, naar ontwerp van J. Bilmeyer en J. Van Riel. Compositie met centrale lijstgevels, geflankeerd door ingebouwde polygonale torens, stompe zijvleugels en smeedijzeren poorten, geïnspireerd op Karolingisch-romaanse voorbeelden. Stoere vormen en ruw gehakt parement contrasterend met fijne mozaïeken en ijl smeedwerk. Klassieke gevelopbouw met neoromaanse bogengalerij bovenaan de middelste gevels en in de torentransen. Centrale sokkelvormende liseen met gehavend witstenen Carolusbeeld door J. Weyns.

• Archief Engetrim, plannen, sneden.
  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1897#1878.