Groepsbebouwing burgerhuizen

Tekst van Groepsbebouwing van drie burgerhuizen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11091)

Groepsbebouwing naar ontwerp van F. Van Dijk, 1901: drie burgerhuizen, winkelpand en aansluitende tuinen, op ingenieuze wijze tot een stedenbouwkundig geheel verwerkt, dat tegelijk het begin van de Cogels-Osylei, het front van de Tramplaats en de aanloop van de Transvaalstraat bepaalt. Compositie met lijst- en topgevels in eclectisch neo-Vlaamserenaissance-stijl, met integratie van zichtbare zij- en achtergevels en gekanteelde tuinmuur. De nummers 2-4, zogenaamd "Pieter De Coninck en Jan Breydel" (zie huisnaam in cartouche) met accent op gekoppelde deuren in neogotische omlijsting met maaswerk, wimberg, leeuwenbeeld; nummer 3 met originele winkelpui met gietijzeren zuiltjes onder de puibalk; de ronde hoekarkel, met witstenen Onze-Lieve-Vrouwebeeld door J. Dupon, als pendant voor de gelijkaardige traptoren.

  • Archief Engetrim, plattegronden.
  • ELAUT A. & J. POSSEMIERS 1988: Op wandel door de belle époque, Brussel, 50-51.

Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Groepsbebouwing van drie burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/11091 (geraadpleegd op ).