Villa en rijhuis

Tekst van Aannemerswoning Louis Gerard Jansen-Van der Veeken (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11089)

Respectievelijk halfvrijstaande villa en rijhuis, waarvoor bouwaanvraag van 1903 door aannemer L.G. Jansen-Van der Veken, eerstgenoemde opgetrokken als eigen woning met onder meer bureel, laatstgenoemde als huurhuis.

Nummer 73 met natuurstenen parement, uitgevoerd in een Franse neobarokstijl met benadrukte hoek (erkers, kolossale zuilen, koepel), geïnspireerd op de in 1933 verdwenen maar kwalitatief veel interessantere villa Mercurius, Cogels-Osylei nummer 31, 1897, naar ontwerp van J. Bascourt; nummer 75 met baksteenparement, de venstertravee met cottage-inslag afwijkend van het plan bij de bouwaanvraag, hierdoor beter aansluitend bij de volgende huizen.

• Archief Engetrim, plannen.
  • Gemeente-archief Berchem, 0.1/5, dossier 15,6 juni 1903