Huizengroep Scaldis

Zogenaamd "Scaldis"; vierdelige vrijstaande huizengroep, waarvoor bouwaanvraag van 1903 naar ontwerp van F. Van Dijk.

Qua compositie enigszins vergelijkbaar met "Apolloon", huisnummers 19-23 in dezelfde straat, doch duidelijk onder invloed van de Venetiaanse gotiek.

Strak symmetrisch ontwerp met overwegend bakstenen muurvlakken, de natuurstenen omlijstingen en het maaswerk van de loggia's met afbakenende functie, de schaarse stenen lijsten en bepleisterde attieken als bindend element. Kleureffecten door diepblauwe en okerkleurige faiencebekleding in de loggia's en polychrome mozaïeken. Bekronende gietijzeren en witstenen beelden in verband met huisnaam door J. Weyns; Poseidon tot na restauratie in voortuin van huisnummer 65.

• Archief Engetrim, plannen.
  • Gemeente-archief Berchem, 0.1/5, dossier 16, 30 juni 1903.