Gevelwanden

Tekst van Groepsbebouwing op de rotonde (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11083)

Monumentale gebogen gevelwanden, die het ronde plein aan de kruising van Cogels-Osylei en Generaal Capiaumont-Generaal Van Merlenstraat omsluiten, samengesteld uit vier huizengroepen naar ontwerp van E. Dieltiens, 1897-99. Schijnbaar identieke doch telkens verschillend uitgewerkte gehelen, refererend naar de Franse kastelen van de Loire (onder meer Chambord); gelijkaardige opbouw met centraal verhoogd gedeelte, flankerende torens en vleugels, schuilgaand onder een speelse leien bedaking met torens, koepels, mansardes, hoge schoorstenen en smeedijzeren versiersels; bepleisterde, beschilderde, met panelen, rustica, frontons en andere barokelementen in stuc uitgedoste gevels, duidelijk bedoeld als imitatie van het in natuursteen uitgewerkte prototype. Bewaarde tuinmuur met houten schutsels en prieeltje tussen huisnummer 43 en huisnummer 45.

• Archief Engetrim, plannen.
  • Archief F. Deceuleneer, plannen.
  • Gemeentearchief Berchem, 0.1/5, dossier 7, 16 juli 1897 (33-37); 0.1/5, dossier 9, 6 november 1899 (39-43).
  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1897 # 1126 (32-36); 1899 # 1837 (38-40 en Generaal Van Merlenstraat 46).
  • ELAUT A. & J. POSSEMIERS 1988: Op wandel door de belle époque, Brussel, 70.

Auteurs:  Plomteux, Greet