Burgerhuis Apolloon

Vrijstaande, drievoudige woning uitgebouwd tot een symmetrisch complex met neo-Italiaanse palazzo-allures; bouwaanvraag van 1894 naar ontwerp van E. Stordiau, die hier, ten titel van uitzondering, een strakke, eerder Romeinse bouwtrant verkiest boven zijn meer gekende neo-Florentijnse stijl. Zeer evenwichtige compositie met verhoogde midden- en zijvolumes uitgevoerd in een schitterende combinatie van materialen: rustica voor de sokkelvormende begane grond, beraping op zij- en bovengevels, arduin voor de omlijstingen, een centraal goudkleurig tegeltableau en een dito nismozaïek met witstenen Apollobeeld door Jules Weyns. Subtiel beitel- en smeedwerk. De oorspronkelijk attiek boven de middengevel is verdwenen.

• Gemeente-archief Berchem, O.1/5, dossier 6, 1 oktober 1894.
  • ELAUT A. & J. POSSEMIERS J. 1988: Op wandel door de belle époque, Brussel, 60-61.
  • VANHOVE B. 1978: De Art Nouveau-architektuur in het Antwerpse: een doorsnede, Licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 14.

Auteurs:  Plomteux, Greet