Huizen 't Molentje, Minerva of Athena, De Zevensterre of Grote Beer

Tekst van Ensemble met 't Molentje, Minerva of Athena, De Zevensterre of Grote Beer (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11079)

"'t Molentje" (huisnummers 9-11), "Minerva" of "Athena" (huisnummers 13-15) en "De Zevensterre" of "Grote Beer" (huisnummer 17).

Gelijkaardig ingedeelde huizen met straatgevel in drie totaal verschillende stijlen, waarvoor bouwaanvraag van 1896 naar ontwerp van J. Bascourt; lijst- en topgevel van huisnummers 9-11 met cottage-elementen als houten arkel en balkons, vakwerk en typische schoorstenen, gecombineerd met natuursteen- en ijzerconstructies; de huisnummers 13-15, afgeleid van klassieke renaissance voorbeelden, met een -voor Bascourt kenmerkende- asymmetrische bovenbouw, geconcentreerd rond een uitgelengde console met stenen Minervabeeld door J. Weyns; halfvrijstaande woning huisnummer 17 in gotiserende neo-Vlaamse renaissance, compleet met trapgevel, spitsbogen, arkeltorentjes, zelfs een smeedijzeren uithangbord; silhouet en compositie van laatstgenoemde dienden als voorbeeld voor huisnummer 50 aan de overkant. Benedenvensters van huisnummers 9 en 15 verbouwd tot garage.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers 1896#541.
  • L'Emulation, 1898, XXIII, platen 57-58.
  • ELAUT A. & J. POSSEMIERS 1988: Op wandel door de belle époque, Brussel, 56-57.
  • VANHOVE B. 1978: De Art Nouveau-architektuur in het Antwerpse: een doorsnede, Licentiaatsverhandeling R.U.G., 36.

Auteurs:  Plomteux, Greet