Woning Nottebohm, nu Salons Magnus

Tekst van Burgerhuis in eclectische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11009)

Voormalige woning Nottebohm, heden Salons Magnus, deel uitmakend van voormalige groepsbebouwing op hoek Le Grellelei; ontwerp van circa 1890 door J.B. Vereecken (zie inscriptie gesloopte nummer 15).

Neobarok enkelhuis van drie bouwlagen en souterrain, mansardedak (leien, nok loodrecht op de straat) met zwaar omlijste dakkapel en flankerende oculi. Witstenen parement met rustica op de begane grond; bovenbouw afgelijnd door Ionische pilasters aan weerszijden van gevelbrede loggia met balkon. Kenmerkend voor J.B. Vereecken zijn het parabolisch venster en de plastische uitwerking met hermen, koppen en siervazen. Gelijkvloerse neo-Lodewijk XVI- en neorococo-salons.

• Kadasterarchief Antwerpen, mutatieschetsen Berchem, 1891/34.

Auteurs:  Plomteux, Greet