Hotel Van Nuffel

Districtshuis van deelgemeente Berchem; voormalig "hotel Van Nuffel" met neobarokke inslag, waarvoor bouwaanvraag van 1896 naar ontwerp van J.B. Vereecken en zoon; vijf traveeƫn brede lijstgevel van bak- en zandsteen (beschilderde speklagen en omlijstingen) onder pseudo-mansardedak met dakkapellen; risalietvormende ingangstravee, afgezet met pilasters; originele houten vleugeldeur met bovenlicht, ondergebracht in een rondbogige omlijsting. Rechthoekige en segmentboogvensters in zware geblokte omlijsting.

Indrukwekkende hal in neoclassicistische stijl met plafondschildering op doek, zuilen in marmerimitatie, deuren in eikenhouttechniek; salon met rijkelijke stucdecoratie; (huidige) trouwzaal met sfeervol interieur uit bouwperiode; neogotische glasramen van voorgevel en trapbordes (ontwerp P. Wante, uitvoering J. Wouters), afkomstig van het voormalige gemeentehuis aan de Grotesteenweg.

• Gemeente-archief Berchem, 0.1/5, dossier 7, 8 mei 1896.
  • BUYSENS J. s.d.: Districtshuis Berchem, s.l.