Vredegerecht

Tekst van Hotel Meeûs, heden Vredegerecht (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10932)

Vredegerecht, ondergebracht in voormalig landhuis Jules Meeûs, waarvoor bouwaanvraag van 1892 naar ontwerp van J.B. Vereecken en zoon. Bewaarde rechter helft van symmetrisch opgebouwd complex met zijingangen; eclectische stijl met neobarok-inslag. Drie traveeën en twee bouwlagen, voormalig mansardedak vervangen door plat dak. Lijstgevels van bak- en natuursteen met horizontaal belijnende plint, speklagen, balustrades, verticale markering met pilasters. Zijingang, oorspronkelijk afgesloten met ijzeren hek tussen arduinen pijlers; rechthoekige deur onder zware kroonlijst en fronton, waarboven groot rondboogvenster van trapzaal; vernieuwde ramen. Voormalige koetsierswoning en paardestallen.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 956#837 en 956#751.
  • Kadaster Antwerpen, Mututatieregisters Berchem, schetsen 1894/49.