Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandinstituut

Tekst van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandinstituut (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10853)

Onze-Lieve-Vrouw-van-Bijstandinstituut. Zustersschool gesticht in 1861, op initiatief van mevrouw Van der Elst, schoonzuster van de heer Kums. In 1875 eerstesteenlegging van een klooster en drie klassen in Noordland. Opening in 1876. In 1890 bouw van een nieuwe vleugel aan noordzijde tot uitbreiding van het internaat. Geleidelijke uitbreiding in eerste helft 20ste eeuw: onder meer in 1924 bouw van vier nieuwe klaslokalen, die in 1931 nogmaals met vier lokalen werden vergroot naar ontwerp van de Brusselse aannemer Van Oncem. In de periode 1937-1940 hoofdvleugel uitgebreid tot drie verdiepingen en voorzien van een nieuwe voorgevel ontworpen door F. Van Severen. In 1947 plaatsing van het natuurstenen Onze-Lieve-Vrouwebeeld in de voorgevel en een Heilig Hartbeeld op de speelplaats. Bij het honderdjarige bestaan in 1961 werden twee glasramen van J. Huet geplaatst in de kapel.

L-vormige straatvleugel aangepast en verhoogd in 1937-1940; drie bouwlagen onder plat dak; tweekleurige baksteenbouw gemarkeerd door overkragende bouwlaag, gegolfd balkon boven en grote rechthoekige muuropeningen. Benadrukte deurtravee met rondboogdeur en doorlopende afgeronde erker; rechts ervan Onze-Lieve-Vrouwebeeld in nis met bekronend kruis. Rechter hoek met op tweede en derde bouwlaag torenvormig uitbouwsel onder klokvormige bedaking; schoolbenaming als opschrift.

Haakse kapel tegen de achtergevel, heden ingericht als bergruimte.

Parallelle bakstenen vleugel ten oosten; veertien traveeƫn en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel met straat, mechanische pannen), uit eerste helft 20ste eeuw. Rechthoekige muuropeningen, uitgespaard in gevelhoge rechthoekige nissen.

• CARPENTIER G. 1978:Het klooster der zusters van Barmhartigheid, Polderheem, XIII, 1978, nummer 3, 39-45).

Auteurs:  Kennes, Hilde