Graanwindmolen De Eenhoorn

"De Eenhoorn" of "Witte Molen", graanwindmolen van het voormalige Lillo, gebouwd in 1735 (inscriptie en chronogram). Oorspronkelijk in Lillo-Kruisweg, beschadigd in 1943 en 1944 en door molenmakers Caers en Jansen gerestaureerd in 1956-1957, na aankoop door de stad (1966) in 1967-1969 overgebracht naar huidige plaats aan de oostzijde van Scheldelaan, ter hoogte van Tijsmanstunnel, even ten zuidoosten van Lillo-Fort.

Intacte stellingmolen van het type bovenkruier, gekalkte baksteenbouw op gepikte plint met houten stelling of balie op tweede bouwlaag; beweegbare kap onder leien dak, eertijds met windwijzer in vorm van een éénhoorn, bewaarde wieken (toestand in 1987). Diverse muuropeningen.

• S.N. 1971: Antwerpen die scone, deel IV: Historische gebouwen en plaatsen aan de Schelde, nummer 9: De windmolen "De Eénhoorn" Lillo, Antwerpen.
  • HOLEMANS H.-LEMMENS P.J. 1982: Molens van de Voorkempen en van Groot-Antwerpen, Nieuwkerken, 69.

Auteurs:  Plomteux, Greet