Westmolengeest

Stenen graanwindmolen Westmolengeest of Buitenmolen, één van de twee resterende in de Antwerpse Noordpolders.

Opgericht in 1822 door de Berendrechtse aannemer J. Royers; in 1936 uitgerust met een dieselmotor met maalsteen; sedert 1947 buiten gebruik.

Omvatte oorspronkelijk ook de woning van de molenaar met een keuken en herberg op het gelijkvloers en drie slaapkamers op de eerste verdieping.

Achterin gelegen stellingmolen met gerenoveerde kap, waarop jaartal 1822; opgetrokken uit Boomse baksteen met kalkmortel en hout. Vier verdiepingen met respectievelijk maalzolder, steenzolder, raderzolder en bovenaan een zware as met wieg. Steekbogige muuropeningen. Sporen van voormalige buitengalerij boven eerste bouwlaag. Naar verluidt algemene restauratie en heruitbating als molen voorzien.

• ADRIAENSSENS C.C. 1939: Berendrecht, 74-75.
  • VERELST A. 1976: De Belgische windmolens in beeld, Zaltbommel, nummer 11.