Kasteelhoeve

Kasteelhoeve, waarvan enkel het beschilderde woonstalhuis bewaard bleef; in kern opklimmend tot 17de eeuw, doch met latere aanpassingen.

Verankerde bakstenen constructie op rechthoekige plattegrond met onregelmatige travee-indeling en één bouwlaag onder zadeldak met zogenaamde "zweetschouw" of verluchtingspijp (nok parallel met straat, Vlaamse pannen).

Westgevel gekarakteriseerd door centrale travee met arduinen bolkozijn als opkamervenster, uitlopend op dakvenster met korfboogluik; voorts aangepaste rechthoekige vensters met arduinen dorpels, oculi en halfcirkelvormige stalvensters.

Erfzijde (oostgevel): woning met korfboogdeurtje onder druiplijst op imposten; rechts ervan houten kruiskozijn. Linker zijtuitgevel met muurvlechtingen en rechthoekige luikjes met zandstenen latei en onderdorpel. Rechter zijpuntgevel met rondbogige muuropeningen.

Mestvaalt ten zuiden, afgezet met fragmenten van kruisen en grafstenen, naar verluidt afkomstig van het kerkhof van Lillo en hier geplaatst als protest tegen het verdwijnen van de polderdorpen.

Auteurs:  Kennes, Hilde