Afspanning

Voormalige afspanning (?), uit het derde kwart van 19de eeuw, met beboomde en ommuurde tuin ten westen.

Breedhuis met bakstenen lijstgevel van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen) met schoorstenen van gesinterde baksteen. Eertijds beluikte rechthoekige vensters (zie bewaarde duimen) met houten latei en arduinen lekdrempel; bewaard houtwerk en bekronende witbeschilderde panelen in omlijsting van gesinterde baksteen. Rechthoekige deur met aan weerszij paardenring. Zijgevels met muurvlechtingen en oculi van gesinterde baksteen. Rechts aanbouwsel van drie traveeën met zeer lange muurankers en aangepaste steekboogpoort.

• Kadasterarchief Antwerpen, mutatieschetsen Berendrecht 1857/1, 1862/3, 1874/5.

Auteurs:  Kennes, Hilde