Driftweg

Maakt deel uit van het oude pad of drift (= pad waarlangs vee werd gedreven) tussen het duin- en poldergebied. Geasfalteerd, deels onverharde, deels gekasseide bermen. De oorspronkelijke bebouwing, bestaande uit kleine arbeidershuisjes (zogenaamde "postjes") werd in de loop van de 20ste eeuw onder invloed van het kusttoerisme aangevuld met sanatoria (nummer 136 "Vrolijk Verblijf"), campings (nummer 176 De Duinen, nummer 210 De Heide), een manege en de uitbreiding van de agglomeratie van De Haan-aan-Zee. De bebouwing komt uitsluitend voor langsheen de polderzijde van de Driftweg; een deel van de duinengordel is aangelegd als golfterrein.

In de Haan-aan-Zee maakte de oorspronkelijke bebouwing van kleine hoeven en landarbeiderswoningen plaats voor aaneengesloten bebouwing uit het einde van de 19de-begin van de 20ste eeuw, voornamelijk eclectische en modernistische breed- en diephuizen van twee à drie bouwlagen, oorspronkelijk met voortuintjes, deels aangepaste gevelparementen en benedenverdiepingen; naar het westen overgaand in geïsoleerde complexen uit de 20ste eeuw zoals de vakantiecentra "Sparrenduin", "Familia" (nummer 55), het "Medisch Pedagogisch Instituut" (nummer 77) en de rijkswachtkazerne.

Auteurs:  Huys, Martine