Zeedijk-Wenduine

De eerste stenen Zeedijk werd aangelegd in 1869 en verlengd in 1881; in 1904 werd de dijk, op initiatief van de gemeente, ten westen van de Rotonde verlengd met de zogenaamde Westdijk. De eerste bebouwing op de dijk dient gesitueerd te worden rond 1888 met onder meer het "Pavillon des Dunes"; nog voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog was de Zeedijk nagenoeg volledig bebouwd met onder meer enkele Grand Hotels: "Belle Vue" (bij de Rotonde) en "Hotel Pauwels" (bij Vandenberghehelling); voorts eclectische en neoclassicistische villa's onder meer naar ontwerp van architecten Ch. Apel (Wenduine), A. Cols en Defever (Antwerpen), A. Neirynck (Blankenberge) en Van Hoekce-Delmarle (Gent). Vanaf circa 1952 werd de bebouwing uit de eerste helft van de 20ste eeuw in een snel tempo vervangen door hoogbouw van circa tien bouwlagen.

Auteurs:  Huys, Martine