Warvinge

Voormalige Kerkstraat; hoofdstraat van Vlissegem; lange baan met bochtig en noord-zuid verlopend tracé tussen de dorpskern in het zuiden en de Grotestraat in het noorden. Binnen de dorpskom: klinkers, afgezoomd met voetpaden; aan westzijde getypeerd door dorpsweide of "bilk" (volgens bewoners) en kerk met omringende kerkhofmuur; aan oostzijde voornamelijk aaneengesloten 19de-eeuwse bebouwing bestaande uit breedhuizen van één à anderhalve bouwlaag met onder meer voormalige smidse "Het Vrije Vlaanderen" (nummer 5). Buiten de dorpskom: geasfalteerd wegdek, aaneengesloten bebouwing, geleidelijk overgaand in lossere tot geïsoleerde bebouwing uit de 19de en 20ste eeuw, bestaande uit lage breed- en diephuizen onder meer met vernieuwde gevelparementen (modernistische inslag nummers 39 en 67, pseudo-vakwerk nummer 53), enkele handelspanden, kleine hoeven (nummers 68-76) en recentere villa's. Nabij de hoek bij de Grotestraat bevindt zich een geëgaliseerd duinrestant. Op deze iets hoger gelegen zone situeert zich onder meer de historische maar sterk verbouwde hoeve "Kruinhof". In de onmiddellijke omgeving hiervan voerde het VOBOW in 1980 een opgraving uit, welke bewoningssporen uit de late 9de en 10de eeuw aan het licht bracht. Deze vormen tot op heden de oudste getuigenissen van post-Romeinse bewoning te Vlissegem.

• VERHAEGHE F., De "Terp" te Vlissegem, (Het Brugse Ommeland, 1980, nummer 1, p. 251-254).

Auteurs:  Huys, Martine