Vosseslag

Noord-zuid verlopend; vrij rechtlijnig tracé tussen de dorpskern (verlengde van de Dorpsstraat) en de duingordel/ zeeoever. Bebouwing bestaande uit alleenstaande of rijtjes van vier à zes breed- of diephuizen, in het noorden overgaand in aaneengesloten bebouwing. Belangrijke invloed van kusttoerisme met onder meer uitgestrekte camping "De Lispanne" (nummer 20), diverse vakantiehuisjes en herbestemde hoevegebouwen.

Het landschap ten oosten van de Vosseslag kwam in de loop van de tweede helft van de 20ste eeuw sterk onder druk te staan van het kusttoerisme. Nabij de duinengordel werden enkele grote kampeerterreinen ingeplant (De Heide, De Duinen, Tante Net); daarnaast werd in het achterliggende polderland een omvangrijke verkaveling uitgebouwd met de Heidelaan als centrale as. Naast vakantiewoningen treffen we hier ook permanente woonsten aan, wat onder meer aanleiding gaf tot de bouw van twee lagere scholen. Met de aanleg van het "Park Atlantis" en randinfrastructuur in de jaren tachtig verdween het laatste open poldergebied tussen de Vosseslag en de gemeentegrens met Bredene.

Auteurs:  Huys, Martine