Leopold II-laan

Samen met De Smet de Naeyerlaan aangelegd tussen 1895-1897 als noordoost-zuidwestas van de badstad; deels parallel aan Zeedijk, ten westen ombuigend rond Park Prins Albert naar Ringlaan. Brede geasfalteerde laan met bedding van Kusttram aan noordzijde. Bebouwing uitsluitend aan zuidzijde. Oorspronkelijke bebouwing van villa's en pensions werd in de loop van de tweede helft van de 20ste eeuw grotendeels vervangen door moderne hoogbouw of sterk aangepast (nummers 10 en 11); enkele modernistisch getinte appartementsgebouwen onder meer naar ontwerp van architect L. Bonne (nummer 19).

Auteurs:  Huys, Martine