Langestraat

Rechte verbindingsstraat tussen Kerkstraat en Ringlaan, aangelegd in jaren 1930. Aaneengesloten residentiële bebouwing bestaande uit kleine appartementen en villa's met voorliggende tuintjes; twee à drie bouwlagen op verhoogde begane grond onder voornamelijk platte bedaking; modernistische getinte gevelparementen, zie gele baksteen en horizontaliserende vensteromlijstingen. Meerdere gebouwen uit periode circa 1936 tot 1947, naar ontwerp van en/of gesigneerd architect Libère Bonne (Wenduine) onder meer villa met afgeronde hoektravee (nummer 20), appartementen (nummers 12, 14 en 22); rijtje enkelhuizen (nummers 9-15, 24 en 26). Losse villabouw aan zuidzijde vanaf Leopold Brionstraat, onder meer "Morgenzon" en "Voor ons" (nummer 27/ Bloemenlaan): eenvoudige dubbele cottage onder groot geknikt zadeldak.

Auteurs:  Huys, Martine