Zeelaan (WVL8)

Van Driftweg naar Frankrijklaan. Oorspronkelijk "Avenue centrale nr. 5", iets later "Avenue le Grand" naar Gentse grootgrondbezitter en medeoprichter van de "S.A. Breedene". Aangelegd voor de Eerste Wereldoorlog.

Centrale, noord-zuid-hoofdas van het residentiële gedeelte van de verkaveling "S.A. Breedene" overwegend met losse villabouw en omschreven door Driftweg, Park-, Frankrijklaan en Duinenstraat. In feite, middenlijn van de pijlvormige aanleg Bloemen-, Zege-, Meeuwen-, IJzerlaan en horizontaal doorsneden door Kroon-, Prins Karel- en Prinses Marie-Josélaan waarop andere lanen geënt; iets formeler stratenpatroon ten oosten richting Duinenstraat zie Hendrik Conscience- en Peter Benoitlaan, tevens locatie van parochiekerk en school, en met uitgesproken rijbebouwing aan oostzijde Benoitlaan.

Breedste laan van de verkaveling, afgezet met boompjes. Bebouwing opklimmend tot jaren 1920; ruime villa's, onder meer eenheidsbebouwingen met gekoppelde woningen, midden tuin.

• CUYPERS J., Bredense straatnamen, in Ter Cuere, Jaarboek 1994, p. 35-77.
  • HANDSCHOEWERKER E., 2. Oude villawijk - Bredene Duinen, in Ter Cuere, Jaarboek 1987, p. 85.