Peter Benoitlaan (WVL8)

Van Driftweg naar Frankrijklaan. Voor 1939, August Pedelaan naar één der beheerders van de "S.A. Breedene".

Overwegend aaneengesloten bebouwing van twee à vier bouwlagen, met onder meer handelspanden type café-pension in aansluiting bij de commerciële Duinstraat en recentere appartementsgebouwtjes. Tevens locatie van parochiekerk (zie Hendrik Consciencelaan) en school (zie nummer 13).

Nummer 1, oorspronkelijk zogenaamd "Villa Honoré-Mafalda", naar ontwerp van architect A. Daniels (Oostende) van circa 1907, die hier als eerste particulier een bouwperceel uit de verkaveling kocht; thans aangepast onder meer vernieuwd gevelparement. Nummer 2, klein appartementsgebouw uit jaren 1950, getypeerd door oplopende tweezijdige bow-windows op de bovenverdieping. Nummer 14, "Café-pension Ritz" uit interbellum, met eclectisch geïnspireerd gedeelte onder mansardedak; uitbouw op begane grond art-decogetint, evenals uitbreiding rechts naar ontwerp van architect M. Stasino (Gent) van 1936.

• HANDSCHOEWERKER E., 2. Oude villawijk - Bredene Duinen, in Ter Cuere, Jaarboek 1987, p. 85-86.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie