Koerslaan (WVL8)

Van Koninklijke Baan naar Batterijstraat. Initiële aanleg dateert uit de Eerste Wereldoorlog; verbindingsweg tussen kust en Duitse artilleriebatterij, tijdens interbellum uitgebaat als museum en ontmanteld in jaren 1950. Vanaf 1923, toegangsweg tot toen door de "Belgian Littoral Cie S.A." aangelegde paardenrenbaan met tribune, toren, standen voor bookmakers, stallingen met woningen; straatbedding tevens uitgerust met spooraftakking van kusttram naar renbaan. Slopen van installaties door Duitsers tijdens Tweede Wereldoorlog betekent einde van Bredense hippodroom; nog betonnen resten in weiland hoek Koers-/ Batterijstraat.

Vermelde toeristische activiteiten in jaren 1920 ook aanleiding tot verkavelen van gronden aan Koerslaan bij oosthoek Kapelstraat, met inbegrip van deze van "Duinenhoeve", zie kleine villaverkaveling Zeepaadje/ Duinhoevenlaan/ Duindoornstraat geënt op Koerslaan; telt in 1940 een tiental woningen, nu veelal aangepast.

1962-1964: bouw van sociaal vakantieverblijf zogenaamd "Blutsyde" te midden van aangelegd parkbos (zie nummer 61).

• GEVAERT B., De badplaats Bredene 1870-1920, van "Koninklijk strand" tot sociaal kuuroord, in Bredeniana. Jubileumboek 900 jaar Bredene, Bredene, 1988, p. 46-47.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie