Kapellestraat (WVL8)

Kapelstraat Bredene-Duinen

Van Duinenstraat, in aansluiting bij Driftweg, voorbij Visserskapel Onze-Lieve-Vrouw-ter-duinen naar grens Klemskerke. Ter hoogte van voormalige drift, een drijfpad voor vee tussen duin- en poldergebied, echter circa 1900 rechtgetrokken zie ontstaan van Koningin Astridlaan met bewaard drifttracé. Noordstraatzijde als grosso modo onbebouwde overgangszone naar Koninklijke Baan, kusttramlijn, duinen en strand. Straatgedeelte tussen Duinenstraat en Koningin Astridlaan, samen met Duinenstraat en mindere mate Driftweg, uitgegroeid tot commerciële slagader van badplaats.

Vanaf Koningin Astridlaan, richting Klemskerke. Bebouwing zuidelijke straatzijde voornamelijk ingezet vanaf jaren 1960; onder meer horecafunctie, zie "Europahotel" van 1962 (nummer 181), in aansluiting bij achterliggende campingzone. Noordelijke straatzijde, hier nog vrij brede lage duinzone, van meet af aan de uitverkoren locatie van kinderhomes met "Home Astrid" (1900) als eerste; vanaf interbellum ook campings. Midden jaren 1970: bevel van Openbare Werken tot ontruiming van hele zone, met uitzondering van homes. Kader: realisatie van huidig openbaar recreatiepark "Paelsteenveld" (1981-1985) conform voorziene bestemming gewestplan Oostende-Middenkust (K.B. 26/01/1977).

Kapelstraat S.A. Bredene

Straatgedeelte tussen Duinenstraat en Koningin Astridlaan. Samen met Duinenstraat en in mindere mate Driftweg, uitgegroeid tot commerciële slagader van de badplaats zie uitgelezen ligging parallel met en nabij Koninklijke Baan, duinen en strand. Functie vanaf ontstaansperiode vastgelegd; in het eerste kwart van de 20ste eeuw locatie van eerste herbergen, pensions, hotels en winkelpanden aan de noordelijke straatzijde tegenover de duinstrook (staatseigendom!) als overgangszone naar Koninklijke Baan. Laatstgenoemde vanaf interbellum "uitgebaat" zie aanleg van tennisveld, lusttuinen, mini-golf,... al of niet gekoppeld aan hotels van overkant; jaren 1970-1980, nieuwe infrastructuur zie aanleg van Duinenplein nabij "Duinengat" met plantsoenen en bronzen naakt van I. Duriez (Wenduine), en verderop van Marktplein als parkeerterrein.

Rijbebouwing klimt op tot interbellum, maar dateert voornamelijk van na de Tweede Wereldoorlog zie zware oorlogsschade waardoor onder meer groot hotel "Anvers" uit straatbeeld verdwijnt; inmiddels herinneren enkel huisnamen als "Helvetia" (nummer 1), "De meiboom" (nummer 7), "Aurore" (nummer 19),"Cosmo" van "Cosmopolite" (nummer 21), aan vroegere hotels bij voorkeur gesitueerd op straathoeken.

Breedhuizen met twee à vier bouwlagen en drie à vijf traveeën vooramelijk onder zadel- en platte daken, uit jaren 1920-1930 met eclectische of art-deco-inslag zie nummer 45; uit late jaren 1940-begin 1950, vaag modernistisch getint zie nummer 5 gesigneerd architect A. Pattyn (Oostende), nummers 7, 9, 17, 21-25, 27, 29, 31.

Meerdere gevelaanpassingen voornamelijk met betrekking tot de begane grond; ook tijdelijke terrassen en semi-permanente uitbouwen van handelspanden.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie