Driftweg (WVL8)

Driftweg Bredene-Duinen

Van Groenendijk- naar Duinen- en Kapellestraat. Ter hoogte van voormalige drift, een pad waarlangs het vee werd gedreven tussen duin- en poldergebied. Voornamelijk enkel zuidzijde bebouwd; noordstraatzijde hier als smalle overgangszone naar Koninklijke Baan en kusttramlijn, die verbreedt vanaf Parklaan richting Duinenstraat.

Zuidzijde, ter hoogte van Schoonheidslaan een vijftal villa's midden grastuintje, uit jaren 1930 onder meer nummer 55 van 1936; aan verkaveling "S.A. Breedene" - tussen Parklaan en Duinenstraat -, meer aaneengesloten bebouwing tot vier bouwlagen en onder meer van commerciële aard met ertegenover het onlangs gesloopte "casino" en het voormalige politiekantoor.

• Gemeentearchief Bredene, bouwvergunningen sine dato, 2/5.

Driftweg S.A. Bredene

Straatgedeelte tussen Parklaan en Duinenstraat. Zuidstraatzijde met gediversifieerde functie: horeca onder meer pensions, winkelpanden, garage met pompstation (nr. 179-181), woningen en appartementsgebouwen. Zowel rij- als losse bebouwing met één à vier bouwlagen, uit interbellum en later zie zware oorlogsschade waarna onder meer hotel "L'Espérance" bij hoek Duinenstraat niet meer heropgebouwd werd. Gronden tussen Kasteel- en Hendrik Consciencelaan: tot voor de Tweede Wereldoorlog, locatie van het sanatorium "Instituut R. de Grimberghe" als aanpassing circa 1920 van het luxe-hotel "Glibert" (1908, 1910-1911) en aanpalende villa's "L'Aube" en "Les Allouettes" van de "S.A. Breedene" (1907); nu bebouwd met twee villa's, onder meer nr. 191 "Lucullus" met faiencetegelvoorstellingen en gesigneerd architect R. Bonne (Wenduine), uit jaren 1960 en recenter appartementencomplex genre "appartementenvilla" (nummer 189).

Noordstraatzijde of strook tussen Koninklijke Baan en Driftweg, locatie van het onlangs gesloopte "Casino" met uitzicht op vroegere rolschaatspiste, het leegstaande politiekantoor (1965) en parkeerterrein ter hoogte van het voormalige miniatuur verkeerspark Leburton (1955).

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie